2024. Május 28. Emil, Csanád, Vilmos

Fiatalok


Sport


Kultúra

Cserediák program

Belvárosi látnivalók

Térkép
 
 

 
  Közélet  -  2017. 03. 27. 07:15  -  Németh László
Aktuális növényvédelmi feladatok a kertben
  
Javában folynak a kertekben a metszési munkák, és a lemosó permetezések. Minden kerttulajdonosnak javaslt, hogy végezze el ezeket a növényvédelmi feladatokat a saját kertje, és a szomszédos kiskertek miatt is. Nem csak a gyümölcsfákat, hanem minden fás szárú növényt célszerű lemosni, hiszen nemcsak a gyümölcsökön vannak károsítók.
Pirosbimbós állapotban még elvégezhető a lemosás, de csak kisebb dózissal javasolt. Ilyenkor inkább a Vegesol eReS-t használjuk, mert kevésbé éget a többi vegyszerhez képest. Németh László kertészmérnök elmondta, hogy sokan keresik idén is azzal, hogy a gyümölcsfákat, dísznövényeket, fenyőket ellepte a moha, vagy valamilyen gombaféle. Ez legtöbbször zuzmó, ami sárga, zöld, kék, szürke színekben pompázva csúfítja el a fáinkat. A zuzmó közvetlenül nem veszélyes a fákra, csak kapaszkodik a kérgen. Leginkább esztétikai probléma, azonban a nem megfelelő lemosó permetezés esetén, az alá elbújó kártevők veszélyesek lehetnek. Akit nagyon zavar, lekapargathatja, vagy lekefélheti a kéregről.
A korai gyümölcsök rügyei pattanásig feszülten várták a meleg napokat, némelyik virág már ki is nyílt. Sajnos a monília is ugrásra kész, hogy a virágzó gyümölcsfákra vesse magát. Amint elkezdődik a virágzás, elkezdhetjük a védekezést is. 

Németh László azt ajánlja, hogy a csonthéjasaink védelmében a Chorus 50WG, a Dithane M45 vagy a Cuproxat FW készítményekkel érhetünk el jó eredményt. Bár a Topas 100EC is monília elleni készítmény, hűvös időben inkább a Chorust használjuk. Virágzás kezdetén, teljes virágzásban és sziromhulláskor permetezzünk.
Az őszibarack és nektarin leveleit minden évben piros hólyagok, fodrok lephetik el. Ez a tafrina, vagy más néven a levélfodrosodás, mely kezelés nélkül teljes lombvesztéssel jár. A kórokozó a kérgen, a rügyön, illetve a rügyben telel. Fertőzése hűvös tavaszokon erősebb, melegben kevésbé jelentős. A fa ugyan túléli a fertőzést, a termés mennyiségét azonban jelentősen visszaveti. Különösen veszélyes a gyengébb facsemetékre nézve, melyek növekedését erősen visszaveti és 2-3 „tafrinás” év után a csemete legtöbbször elszárad. A védekezést egérfül nagyságú levélméretnél kezdjük, majd 7-8 napos fordulókkal 3-szor ismételjük. Itt is használhatunk felszívódó készítményeket, mint a Score 250 EC, Alfa-Solo, vagy a korábban említett kontakt Cuproxat FW is. A Score, illetve az Alfa-Solo nem csak a tafrina, hanem alma- és körtefáink esetében lisztharmat és varasodás elleni készítmény is. Mivel az almafa lisztharmat is a rügyekben vészeli át a telet, itt is érdemes mielőbb elkezdeni a védekezést. Metszéskor érdemes eltávolítani az utolsó 4-5 rügyet, ezzel az első fertőzést csökkenteni lehet.
Bogyós gyümölcseink is meghálálják a kezeléseket. A ribiszke friss levelein hamar megjelennek a levélpirosító ribiszke-levéltetű kolóniái, és piros hólyagosra csípik azt. Sajnos a hosszú élelmezés egészségügyi várakozási idő miatt csak az időben elvégzett védekezés lehetséges. Erre a Full 5CS-t javaslom.
 
Az egres amerikai lisztharmata sok egres kedvelőnek okoz gondot. Sokszor csak akkor venni észre, amikor már a bogyót fertőzi, azonban ilyenkor már elkésett a védekezés. Virágzástól kezdődően folyamatos permetezés indokolt. Ennek hiányában a bokor néhány év alatt elpusztul.
 
A gombás betegségek után ejtsünk néhány szót a rovarkártevőkről. Úgy tűnik hiába bíztunk az erős fagyban, sajnos a kártevők erősebbek voltak. Érdemes kihelyezni a rovarfogó öveket is, ezzel is gyéríthetjük a betolakodók számát. Fontos, hogy ebben az időszakban csak olyan készítményeket használjunk, amelyek nem veszélyesek a megporzó rovarokra, különösen a méhekre!
 
A buxusokat rágó puszpángmoly hernyóit még hiába keressük, csak később bújnak elő rejtekükből, amikor jobban melegszik az idő. (részletes anyag, miért érdemes védekezi a puszpángmoly ellen) Addig a megfigyelést ajánlom, hiszen a hernyók korai felfedezése, a sikeres védekezés alapja. Hajnali fagyoktól mentes szép tavaszt kíván Németh László a Kenderzsineg Mezőgazdasági Bolt kertészmérnöke.