2024. Július 14. Örs, Stella, Kamil

Fiatalok


Sport


Kultúra

Cserediák program

Belvárosi látnivalók

Térkép
 
 

 
  Közélet  -  2017. 04. 02. 10:02  -  Gáspár Péter
Ragyogj kékben - idén is felhívják a figyelmet az autizmussal élőkre
  
 Április 2-án, este nyolckor ismét kékbe borul a város, Fehérvár ismét csatlakozott a „Ragyogjon kékben!” nemzetközi összefogáshoz, melynek célja, hogy felhívják a figyelmet az autizmussal élőkre és családjaikra. A rendezvény ideje alatt a Vörösmarty Színház és a Hotel Magyar Király is kék kivilágítást kap és a résztvevők megismerkedhetnek a 2016 decemberében megnyílt fehérvári AOSZ Info-Pont iroda tevékenységével is.
Április 2-án ismét kék fénybe borul a Belváros Székesfehérváron, hogy felhívja a figyelmet az autizmussal élőkre és családjaikra.  Minden 100 gyerekből egy autizmussal él, így könnyen ki lehet számolni hogy az óvodások, iskolások, vagy fiatal felnőttek körében hány gyereknek, fiatalnak van szüksége autizmus specifikus fejlesztésre és a hány családnak van szüksége támogatásra. Az idei világnapon nem lesz felvonulás, akik csatlakozni szeretnének a programhoz, este nyolc órától a Hotel Magyar Király előtt tehetik meg.
 A fehérvári rendezvény fővédnöke ezúttal is Spányi Antal megyéspüspök lesz, aki a rendezvény kapcsán elmondta, fontos, hogy az autizmussal élő gyermeket nevelő családok is érezzék, hogy részei a társadalomnak. "Ők hozzánk tartoznak és joggal tartanak igényt segítségünkre. Fontos az is, hogy mindez ne egy, az esztendő egy napjára szorítkozó rendezvény legyen. Ha ez történne, akkor évről évre rosszabb lenne a helyzet, mert kialakulna egy olyan gyakorlat a társadalomban, hogy ezt már hallottuk, erről már beszéltünk, így nem kell már vele többet foglalkozni.." - fogalmazott a megyéspüspök. Spányi Antal hozzátette, az autizmus világnapja egy figyelmfelhívás, amely megszólítja azokat is, akik olyan döntéshozó helyzetben vannak, hogy meg kell teremtenünk a lehetőséget arra, hogy a gyerekeket megfelelő módon szűrni és vizsgálni tudják. Kiemelte, hogy rendkívül fontos lenne megtalálni az autizmussal élő gyerekeket, hiszen minél korábban fejlesztik őket, annál tovább juthatnak az életben.
A rendezvény ideje alatt a Vörösmarty Színház és a Hotel Magyar Király is kék kivilágítást kap.
Mahlerné Köfner Anikó, a szervező Más Fogyatékos Gyermekekért Alapítvány elnöke elmondta, hogy a világnap résztvevői idén megismerkedhetnek a 2016 decemberében megnyílt székesfehérvári AOSZ Info-Pont iroda tevékenységével. A Móri út 16. szám alatt található iroda komplex szolgáltatásokat nyújt a családok és szolgáltatók számára a korszerű, autizmussal kapcsolatos ismeretek megszerzéséhez, az információk áramoltatásához, kapcsolatépítéshez, valamint a helyi együttműködések kialakításához és fenntartásához is. Az iroda hétfőn 10 és 13 óra között, szerdán 12 és 16 óra között, pénteken pedig 8 és 11 óra között várja szolgáltatásaival az az autizmussal élőket, családtagjaikat, valamint a szakembereket és laikus érdeklődőket.