2024. Május 28. Emil, Csanád, Vilmos

Fiatalok


Sport


Kultúra

Cserediák program

Belvárosi látnivalók

Térkép
 
 

 
  Közélet  -  2017. 03. 28. 12:29  -  www.szekesfehervar.hu
Folytatja hiánypótló tevékenységét a Fejér Megyei CIC
  
 A korábbi évhez hasonlóan az Echo Innovációs Műhely pályázata nyerte el Fejér megyében 2017-ben is az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett „Civil Információs Centrum" címet, amelyet ezúttal 2019. december 31-ig kapott meg a szervezet. A közhasznú civil szervezet és a Fejér Megyei Önkormányzat előszőr 2015-ben kötött stratégia megállapodást, azóta áll fenn a szoros partneri viszony, melyet most 2019 végéig meghosszabbítottak.
A részleteket sajtótájékoztatón ismertette Zugor Zsuzsanna, az Echo Innovációs Műhely elnöke és Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke.
Zugor Zsuzsanna, az Echo Innovációs Műhely elnöke elmondta, hogy a stratégiai megállapodás azért is különösen fontos, mert idén megjelentek az új uniós pályázatok és nagyon sok olyan pályázat van, ahol az önkormányzat együttműködése szükséges ahhoz, hogy sikeresen tudjanak megvalósítni szolgáltatásokat, programokat a szervezetek. Kiemelte, hogy a 2017-es évben a pályázatok benyújtásához, mentorálásához és elszámolásához is segítséget nyújt a Civil Információs Centrum.
 
Dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke hangsúlyozta, hogy az önkormányzat számára az Echo Innovációs Műhely régi startégiai partner, a hivatalos együttműködés 2015-ben kezdődött, azóta folyamatosan együttműködnek több területen is. Elmondta, hogy az Echo Innovációs Műhely és a Civil Információs Centrum olyan konkrét megyei projektekben is részt vesz, mint a megyei foglalkoztatási paktum, vagy azok az EFOP pályázatok, amelyek most még beadási szakaszban vannak, de a megye települései számára már az elkövetkezendő időszakra is komoly forráslehetőségeket hordoznak. 
A Fejér Megyei Civil Információs Centrum a Fejér megyei civil szervezetek működését segíti különböző szolgáltatásaival, tájékoztató rendezvények szervezésével, tanácsadások és információk biztosításával és pályázatok mentorálásával. Szakmai tanácsadás révén jogi, pénzügyi, forrásteremtési, társadalmi felelősségvállalással kapcsolatosan nyújt segítséget a szakembergárda. Az iroda nemcsak a székesfehérvári, hanem a megyei, térségi szervezeteket is információkkal látja el a partnerségi információs napokon, térségi fórumokon, szakmai workshopokon keresztül. Munkája során különleges figyelmet fordít a Fejér Megyei CIC a pályázati tájékoztatásra és az értékteremtő helyi közösségek bemutatására.
Az elmúlt öt évben sokrétű, hiánypótló feladatot látott el a Fejér Megyei Civil Információs Centrum a térségben, széles körű partnerségben a civil szervezetek, megyei és helyi önkormányzatok, közigazgatási intézmények, egyházak, média és gazdasági szereplők számára nyújtott szakmai szolgáltatásokat, melyeket továbbra is folytatni fog. Az elmúlt időszakban kiemelt feladat volt a civil szervezetek új jogszabályi környezetnek való megfeleltetése, az elkövetkező években az Európai Uniós forrásokhoz való hozzáférés segítése lesz a kiemelt feladat. Ez csak a helyi önkormányzatok és civil szervezetek együttműködésével lehet sikeres, ezért is különösen fontos üzenete van a mostani megállapodás aláírásának.
 
A Civil Információs Centrumok nyilvános pályázat útján kiválasztott civil szervezetek. A 2012-es sikeres pályázat eredményeképpen Fejér megyében a székesfehérvári Echo Innovációs Műhely nyert jogosultságot a cím birtoklására. Pályázatukat a közgyűlésen keresztül a Fejér Megyei Önkormányzat is támogatta. A Műhely önkormányzati intézményeknek, vállalkozásoknak és állami intézményeknek térítésmentesen szolgáltató független információs és tanácsadó iroda, melynek legfőbb célja a szektorok közötti együttműködés és a valódi partnerségek építése, fejlesztése.
 
2016. december 31-én megszűnt a jelenlegi CIC-ek címbirtokos joga. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt újabb pályázat ismételt célja volt, hogy a pályázó civil szervezetek a pályázati felhívásban foglalt feltételek teljesítése esetén a CIC címet elnyerhessék, ezúttal 2019. december 31-ig. A pályázaton való sikeres szerepléshez fontos volt, hogy a szervezet bírja a helyi illetve megyei önkormányzat és más társadalmi partnerek bizalmát is. A Fejér Megyei Önkormányzatnak pedig a jövőben is kiemelt célja a civil szervezetekkel való kapcsolattartás, ezért továbbra is partneri együttműködéssel támogatja az Echo Innovációs Műhely, és általa a Fejér Megyei Civil Információs Centrum sokoldalú, hiánypótló tevékenységét Fejér megyében.