2024. Május 28. Emil, Csanád, Vilmos

Fiatalok


Sport


Kultúra

Cserediák program

Belvárosi látnivalók

Térkép
 
 

 
  Közélet  -  2017. 03. 29. 11:21  -  www.szekesfehervar.hu
Családi és közösségi rendezvények, versenyek - 25 éves a Fehérvári Állatotthon
  
Áprilistól decemberig tartó, nagyszabású programsorozattal ünnepli fennállásának 25 éves évfordulóját a HEROSZ Fehérvári Állatotthona. Ismét lesznek közösségi, családi programok, szerveznek többféle, gyerekeknek szóló versenyt, novellaíró pályázatot, de lesz kreatív felnőtteknek szóló verseny is az állatvédelem jegyében.
Több tízezerre tehető a HEROSZ Fehérvári Állatotthona által az elmúlt 25 évben megmentett, meggyógyított és szerető gazdához juttatott állatok száma. A menhely tevékenysége azonban jóval túlnyúlik mindezen, hiszen a dolgozók és az önkéntesek elévülhetetlen érdemeket szereztek a felnövekvő generációk környezeti nevelése, szemléletváltása terén is. Ez kulcskérdés az állatvédelem folyamatos fejlődéséhez.
Dr. Berey Attila, a HEROSZ országos elnöke a sajtótájékoztatón összegezte az állatotthon létrejöttének történetét. „25 év óriási idő nemcsak egy menhely életében, hiszen gyakorlatilag egy emberöltő. Az állatokhoz való viszony tekintetében a társadalom egy része felelőtlen, érzéketlen vagy kimondottan ellenséges, másik részét ez a hozzáállás tettekre sarkallja. A HEROSZ az utóbbihoz tartozva előbb a budapesti, majd 1992-ben létrehozta székesfehérvári állatmenhelyét, a város és személy szerint Balsay István polgármester segítségével.” - mondta, majd hozzátette: a menhely területén korábban sertéstelep működött, melynek lepusztult épületeiből alakították ki a kutyák csoportos tartására alkalmas épületet és a karantént.
Az újabb beruházásokat Székesfehérvár és a német támogatók segítségével, illetve saját forrásból valósították meg. Felépült egy új, 36 férőhelyes karantén, a macskaház, az antiszociális kutyák számára alkalmas egyedi férőhelyek sora, a kutya és macska kölyökház, a macska karantén, majd végül a nagy szociális épület, amely iroda, konyha, étkező, előadó terem és szociális blokkok kialakítását tette lehetővé. Német állatvédők támogatásával egy komplett, konténerekből átalakított állategészségügyi egység létesült vizsgálóval és műtővel.
Emellett gondoskodni kellett a személyi feltételekről is. A munkát kezdetekben önkéntesek, majd alkalmazott dolgozók végezték, a menhely élére képzett zoológus került. Az egészségügyi ellátást folyamatosan állatorvosok közreműködésével biztosították. A szemléletformálás, az emberi hozzáállás javítása érdekében szívesen fogadtak és fogadnak ma is minél több önkéntest. Sok iskolával, óvodával alakítottak ki kapcsolatot, elindították a Gyermektagozatot, a napközis táborokat, a hétvégi kutyasétákat, és rengeteg programot szerveznek. „A HEROSZ Fehérári Állatotthona egyesületünk büszkesége! Reményem az, hogy a rengeteg lelkes munka – ha nem is azonnal – meghozza gyümölcsét. Köszönet Székesfehérvár Önkormányzatának és minden támogatónak! Gratulálok a jubilánsoknak, az otthonban dolgozóknak. További sikeres állatvédő munkát és minél kevesebb szerencsétlen sorsú állatot kívánok!” – zárta szavait Dr. Berey Attila.
„25 éves születésnapunk nagy mérföldkő az életünkben. Az országban az elsők között nyitottuk meg a Takarodó úti menhelyet 1992-ben, olyan közegben, amikor még állatvédelmi törvénye sem volt az országnak. Azóta dolgozóink, önkénteseink, tagjaink és támogatóink segítségével nagyon nagy és eredményes utat tettünk meg. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy az állatok körülményei egyre jobbak legyenek az állatotthonban, de nem csak a fizikai szükségleteikre gondolunk, hanem sokat foglalkozunk velük, séták, tréningek, simogató napok keretében.” – mondta Krepsz Gyöngyi, Az állatotthon vezetője, majd hozzátette: nagy hangsúlyt helyeznek a nevelésre, a szemléletformálásra.
 
A jubileumi programok mellett a környezeti nevelést sem hanyagolják el. Immár 10 éves a HEROSZ Gyermektagozata, idén is meghirdetik az 1995 óta sikeres állatvédelmi napközis tábort és folyamatosan fogadják az óvodák és az iskolák jelentkezését az oktatási programjaikra. A 25 éves rendezvénysorozat programjaiban többek között nyuszi simogató, születésnapi adománygyűjtés, nyílt nap, piknik a kedvencekkel és családi nap is lesz a felelős állattartás jegyében, emellett rajzversenyt és novellaíró pályázatot is hirdetnek a gyermekeknek.