2024. Június 13. Antal, Anett

Fiatalok


Sport


Kultúra

Cserediák program

Belvárosi látnivalók

Térkép
 
 

 
  Közélet  -  2017. 04. 02. 20:42  -  www.szekesfehervar.hu
Kékbe borult a Vörösmarty Színház és a Magyar Király az autizmus világnapján
  
Fehérvár ismét csatlakozott a „Ragyogjon kékben!” nemzetközi összefogáshoz, melynek célja, hogy felhívják a figyelmet az autizmussal élőkre és családjaikra. A rendezvény ideje alatt a Vörösmarty Színház és a Hotel Magyar Király is kék kivilágítást kapott és a résztvevők megismerkedhettek a 2016 decemberében megnyílt fehérvári AOSZ Info-Pont iroda tevékenységével is.
Április 2-án ismét kék fénybe borult a Vörösmarty Színház és a Magyar Király Szállló Székesfehérváron, hogy felhívja a figyelmet az autizmussal élőkre és családjaikra. Minden 100 gyerekből egy autizmussal él, így könnyen ki lehet számolni hogy az óvodások, iskolások, vagy fiatal felnőttek körében hány gyereknek, fiatalnak van szüksége autizmus specifikus fejlesztésre és a hány családnak van szüksége támogatásra. Az idei világnapon nem volt felvonulás, a résztvevők este nyolc órától, a Hotel Magyar Király előtt csatlakozhattak a programhoz.

A színház épületére gyerekek által készített üvegmintákat is vetítettek.
A 2016 decemberében megnyílt székesfehérvári AOSZ Info-Pont iroda a Móri út 16. szám alatt található. Komplex szolgáltatásokat nyújt a családok és szolgáltatók számára a korszerű, autizmussal kapcsolatos ismeretek megszerzéséhez, az információk áramoltatásához, kapcsolatépítéshez, valamint a helyi együttműködések kialakításához és fenntartásához is. Az iroda hétfőn 10 és 13 óra között, szerdán 12 és 16 óra között, pénteken pedig 8 és 11 óra között várja szolgáltatásaival az az autizmussal élőket, családtagjaikat, valamint a szakembereket és laikus érdeklődőket.
Az autizmus világnapját 2008-tól tartják április 2-án az ENSZ kezdeményezésére, célja, hogy a figyelem az autizmusra, az autizmussal élők hétköznapjaira irányuljon. Az autizmus a többi között az élmények kölcsönös megosztásában, a kommunikáció területén például a beszéd kialakulásában, fenntartásában okozhat problémát. Egyre nő az érintettek száma, a magyarországi helyzetről nincsenek pontos adatok. Azt feltételezik, hogy 20-30 ezer ember kapott ilyen diagnózist, de nagy valószínűséggel jóval többen érintettek.