2024. Július 14. Örs, Stella, Kamil

Fiatalok


Sport


Kultúra

Cserediák program

Belvárosi látnivalók

Térkép
 
 

 
  Közélet  -  2017. 04. 03. 11:25  -  www.szekesfehervar.hu
Fűnyírási szezon - idén több alkalommal nyírja a füvet a Városgondnokság
  
 A korábbi fűnyírási ütemterv szerint 2.173.627 m² volt a kaszált felületek nagysága havonta, az új tervezet szerint, pedig a kritikus időszakban a kétszer kaszált területekkel megnövelt kaszálandó felület 4.347.254 m² lesz havonta. Ehhez sok új gépet is beszerzett a Városgondnokság.

Hétfőn reggel tavaszi gépszemlét tartottak a Városgondnokságon.
Az idei évtől az eddigi kaszálások ütemét felgyorsítva további két kaszálást iktat be az ütemtervbe a Városgondnokság. A kapacitás növelés miatt a Városgondnokság beszerzett négy John Deere F1585 traktort, egy 6 tonnás ISUZU billenős teherautót, valamint három duplakabinos 3,5 tonnás tehergépjárművet. A munkához a gépfejlesztés mellett jelentős dolgozói létszámbővítést hajtott végre az önkormányzati szolgáltató.
A mindennapjainkra is kihatással van az, hogy a közterületeink milyen állapotban vannak. Hosszú évekkel ezelőtt az volt a legnagyobb kihívást jelentő feladatok egyike, hogyan tudjuk az egyébként sem kicsi zöldfelületek arányát növelni." - mondta Cser-Palkovics András. "Az új parkosítások – melynek terén jelentős mértékben előreléptünk – új feladatokat is jelentenek. Ez okból van szükség folyamatos személyi bővítésre, illetve az eszközpark frissítésére és bővítésére egyaránt. Az idei évtől egy speciális pluszfeladatot is meg kell oldanunk: szükség lenne a megnövekedett területnagyság és a megváltozott klíma okán plusz kettő kaszálásra. Ehhez a költségvetési keretet a város biztosította a Városgondnokság számára. Nyilvánvalóan ehhez új eszközök beszerzése is szükséges volt. Több mint százötven ember dolgozik ezen a területen, a kétszer kaszált területekkel megnövelt kaszálandó felület pedig 4.347.254 m² lesz havonta. Örülünk, hogy támogatni tudtuk a Városgondnokságot ebben a tevékenységben, amelyet a város saját forrásból biztosít – nem elfelejtve, hogy a helyi gazdaság szereplőinek és az általuk termelt adóforintoknak köszönhető ez, akik az átlagnál jóval magasabb bevételhez juttatják Székesfehérvárt.” – emelte ki a város polgármestere, aki azt is megemlítette, hogy néhány évvel ezelőtt egyáltalán nem tudott volna ilyen eszközparkot felmutatni a város. Mint mondta, akkoriban Székesfehérvár nem rendelkezett megfelelő gépállománnyal, ezért mindig alvállalkozókon keresztül bérelte a szükséges eszközöket, a mostani gépállomány pedig a város, a közösség minden egyes tagjának a vagyonát képezi.
Az idei nyáron sokkal magasabb színvonalon szeretnénk elvégezni a parkfenntartási feladatokat. Ez azt jelenti, hogy a június-júliusi csúcsidőben több mint négy és félmillió négyzetméteren kell parkfenntartási – elsősorban kaszálási munkát – végezni. Amikor megalakult a Székesfehérvár Városgondnoksága Kft., akkor százmillió forintos törzstőkével rendelkezett. Mostanra hárommilliárd forint lett a Városgondnokság vagyona, amely közösségi tulajdon, és a fehérváriakat szolgálja. Az Önkormányzat megemelt támogatása miatt csak az idei évben több mint százmillió forintot tudtunk költeni a parkfenntartás gépeire. Ennek keretében többek között négy darab traktort, három új billenő platóval és hétszemélyes belső térrel rendelkező teherautót, illetve egy önrakodós és billenős kisteherautót is tudtunk vásárolni.” – mondta Bozai István városgondnok.

A tulajdonos az-az, az Önkormányzat elvárása, hogy az eddigi kaszálások ütemét felgyorsítva további két kaszálást iktasson be az ütemtervbe a Városgondnokság. Ez a fűnyírási szezon kritikus időszakában havi egy-egy plusz fűnyírást jelent majd ettől az évtől kezdve. A korábbi fűnyírási ütemterv szerint 2.173.627 m² volt a kaszált felületek nagysága havonta, az új tervezet szerint, pedig a kritikus időszakban a kétszer kaszált területekkel megnövelt kaszálandó felület 4.347.254 m² lesz havonta. A kapacitás növelés miatt idén a Városgondnokság beszerzett négy John Deere F1585 traktort, egy 6 tonnás ISUZU billenős teherautót, valamint három duplakabinos 3,5 tonnás tehergépjárművet.
A szerteágazó városi parkfenntartási feladatok komoly szervezést és erőforrásokat igényelnek. A Városgondnokság éppen ezért 2016-ban öt parkfenntartó csoportot hozott létre, melyek közül négy végez kaszálási-cserjemetszési munkákat, egy csoport pedig gallyazást és az áramszolgáltatás biztonságáért metszési munkákat. További egy csoport a város temetőinek parkfenntartási munkáit végzi. A megnövekedett feladatok elvégzése érdekében a fizikai állományt is bővítette a Városgondnokság és év elején összesen 67 fő korábbi közfoglalkoztatott dolgozó válhatott az önkormányzati szolgáltató munkavállalójává. Jelenleg a parkfenntartási csoport fizikai dolgozóinak létszáma 153 fő saját dolgozó, és 3 fő közfoglalkoztatott.
 
A klímaváltozás okozta szélsőséges időjárás miatt az 5-10 évvel ezelőtti időszakhoz képest mára 1,5-2 hónappal hosszabbodott a parkfenntartási munkák időtartama. A fűnyírási szezon előbb kezdődik és tovább tart az korábbi évekhez képest. A fű kaszálása már áprilisban elkezdődik a tavaszi esők miatt, ezt követően májusban és júniusban pedig rendkívül gyorsan, naponta akár 3-4 cm-t is nő a fű. Az őszi esőzések után szeptemberben is további plusz egy fűnyírást kell már végezni. Az eddigi gyakorlat szerint egy-egy területen évente 6-7 kaszálást tudott elvégezni a Városgondnokság a rendelkezésre álló személyi állománnyal és gépparkkal.
A zöldterület gondozása az ingatlantulajdonosokra is ró feladatot, ami miatt minden évben sok panasz érkezik a Városgondnoksághoz is. Mint mindenhol az országban Fehérváron is önkormányzati rendelet mondja ki, hogy az ingatlanhatártól az útig terjedő szakaszt a tulajdonosnak kell gondoznia. Van, ahol ez csak néhány méter és van ahol ez a terület nagyobb. Azon idős emberek, akik nem tudják ezt a munkát elvégezni, az önkormányzati képviselőjükön keresztül kérhetik azt, hogy a Városgondnokság a szociális kaszálás keretében nyírja le a füvet a ház előtt.