2024. Június 13. Antal, Anett

Fiatalok


Sport


Kultúra

Cserediák program

Belvárosi látnivalók

Térkép
 
 

 
  Ifjúsági kerekasztal  -  2011. 10. 10.
Megváltozó szabadidős szokások
 A fiatalok életében meghatározó jelentősége van annak, hogy a szabadidejüket milyen módon töltik, mire van egyáltalán lehetőségük. A kérdőíves felmérésben a diákoknak 13 szabadidős tevékenységet kellett értékelniük, hogy melyiket milyen gyakran végzik.
 
A fiatalok szabadidős tevékenysége éppen úgy a passzív időtöltések felé tolódik el, mint a felnőttek esetében. Az első két helyen szereplő tevékenység nem okoz meglepetést. A számítógép, a tévé és a videó a legkönnyebben elérhető szabadidős tevékenység, és a legkényelmesebb is. Jelentős változás a korábbi évekhez képest, hogy az idei adatfelvétel során az internetezés már megelőzi a korábban egyeduralkodó tévézést és a leggyakoribb szabadidős tevékenységgé lépett elő a székesfehérvári fiatalok körében. A virtuális világ előretörése megváltoztatta szokásaikat, a székesfehérvári fiatalok szabadidejük nagy részét a weben töltik: játszanak, kapcsolatokat teremtenek és ápolnak, tanulnak. Az elmúlt öt évben hatalmas mértékben nőtt a közösségi oldalak forgalma. Ugyanakkor az ifjúságsegítők felelőssége is, hogy az online világot biztonságos környezetté tegyék, amelyben csökkenteni lehet az internetezés kockázatait.
A fehérvári fiatalok közül legtöbben a Facebook-ot használják a közösségi portálok közül, több mint háromnegyedük naponta használja ezt a lehetőséget, további 11 százalékuk pedig heti gyakorisággal. Második legnépszerűbb oldal az iwiw, azonban az előzőhöz képest ezt jóval kisebb arányban és ritkábban használják a fiatalok, 6 százalékuk néz rá naponta, egytizedük hetente, 42 százalékuk pedig inkább csak havonta vagy ritkábban. A többi közösségi oldalt (Twitter, hi5, Myspace, Tumblr, Netlog) a fiatalok több mint 80 százaléka még soha nem használta, a napi illetve heti felhasználók aránya ezeken az oldalakon 4-7 százalék közé tehető.
 
 
A fiatalok közel 40 százaléka szerint sok szabadidős program van a városban, 37 százalékuk szerint elegendő, bár lehetne több is. A fiatalok egynegyede gondolja úgy, hogy nincsen elegendő program a fiatalok számára Székesfehérváron, 18 százalékuk szerint kevés ilyen program van, 6 százalék szerint pedig egyáltalán nincs semmi program. A fiatalok szerint főleg koncertek, sportprogramok, fesztiválok, vidámpark és rendes strand hiányzik a városban, ezek mellett többen említették, hogy hiányoznak olyan programok, amelyek egyaránt szólnak a felnőtteknek és a fiataloknak, s így ezeken az egész család rész tudna venni.
A szabadidős programok mennyiségével való elégedettség mellett rákérdeztünk arra is, hogy milyen intézményeket illetve programokat látogatnak a fehérvári fiatalok. Itt a leggyakrabban említett helyszínek, intézmények helye nem meglepő. A fiatalok által leggyakrabban látogatott „intézmények” az Alba Plaza, a meccsek és sportrendezvények, a város sörözői, kocsmái, illetve a diszkók, de a gyorséttermek és a kávézók, teázók is kedvelt találkozó és szabadidő eltöltési helyszínei a fehérvári fiataloknak. Ezek mellett minden tizedik fiatal kifejezetten gyakran, heti rendszerességgel fordul meg valamilyen házibuliban.
 
A klasszikus kulturális és művelődési intézményeket a fiatalok nem vagy csak alig látogatják, a színház kivételével 65-85 százalékuk gyakorlatilag soha sem. 85 százalékuk soha nem volt még a Szent István Művelődési Házban, 71 százalékuk a Szabadművelődés Házában, 69 százalékuk a Barátság Házában (Művészetek Háza), és 65 százalékuk a Megyei Könyvtárban. Színházba a fiatalok 8 százaléka havonta, 40 százalékuk ennél ritkábban jár.

Oldal küldése emailben    Oldal nyomtatása
 


Szórakozóhelyek

Hírek

   Webkamera